Buskens in Nijmegen bekroond tot Wine Bar of the Year

De jury van de jaarlijkse Winebar of the Year-competitie in Nederland heeft vanmiddag bekendgemaakt dat Buskens in Nijmegen de prestigieuze titel ‘Winebar of the Year 2024’ in de wacht heeft gesleept. Mede-eigenaar Michiel Houkes nam persoonlijk, samen met zijn  team, de eretitel en hoofdprijs in ontvangst bij de winnaar van vorig jaar, Oocker Amsterdam. Dit jaar scoorden alle 15 genomineerde wijnbars tijdens de mystery visits erg hoog, minstens een 8, maar de jury besloot unaniem dat Buskens met een 9,5 de terechte winnaar was.

Naast de oorkonde ontving Buskens een prachtige box met zes Zuid-Afrikaanse wijnen, bekroond door de Platter’s Wine Guide, uitgereikt door vertegenwoordiging van hoofdsponsor Wines of South Africa.

Verrassende suggesties
Het was opnieuw een feest voor de jury om het land door te reizen voor de Winebar of the Year-verkiezing. Elk jaar laait de discussie weer op: is het een wijnbar, een restobar of een restaurant waar extra veel aandacht aan de wijn wordt geschonken? Conceptueel lopen wijnbars sterk uiteen; sommige zijn strak en technocratisch, andere sfeervol en knus, en weer andere doen denken aan een vintagewinkel vol curiosa. Waar alle wijnbars aan voldoen is het enthousiasme van de medewerkers en de aanwezige kennis.

Robert Verhoeven van www.wine-bars.nl: “Wat vooral opviel: bij de meeste wijnbars werd de jury echt verrast door de suggesties van het personeel én de uitmuntende kwaliteit van de voorgestelde wijnen. De wijnkaarten die we dit jaar onder de loep namen zijn ontzettend uitgebreid en gevarieerd in regio en druivenras.”

Alhoewel hoofdsponsor Wines of South Africa het niet als regel stelde dat de deelnemende 15 wijnbars Zuid-Afrikaanse wijnen op de kaart moesten hebben, is het toch erg blij dat de winnaar een mooie collectie op de kaart heeft staan: “Naast wijnen uit Stellenbosch, zien we fantastische wijnhuizen uit Franschhoek, Constantia, Paarl, Robertson en Swartland op hun kaart. Dit zijn duidelijk kenners van ons prachtige wijnland. Gelukkig zetten steeds meer wijnbars wijnen uit Zuid-Afrika op de kaart, en we adviseren elke wijnondernemer om ook eens goed in de Platter’s Wine Guide te duiken.”

Juryrapport Buskens Nijmegen – Winnaar Winebar of the year 2024    
Dit jaar geen winnaar uit de Randstad maar een wijnbar uit Nijmegen, een stad die steeds gastronomischer wordt. Wijnbar Buskens bevindt zich in een historisch en verrassend groot rijksmonument aan de rand van het centrum. De bar is warm en sfeervol met een rijke inrichting met veel aandacht voor detail. De jury is erg verrast over de mogelijkheden die Buskens biedt, je kunt er hoog zitten, laag, er is een bargedeelte of je neemt plaats aan de enkele gedekte tafels. Het is meteen duidelijk dat het gevarieerde publiek (van 25 tot 65 jaar) voor de wijn komt. Maar zeker ook voor de heerlijke bites en gerechten en de medewerkers, allen zeer professioneel en kundig. De bedrijfsleider laat de jury kennis maken met de zeer uitgebreide wijnkaart– waar letterlijk alles op staat dat het hart van de jury sneller laat kloppen. Qua witte wijn is de jury op zoek naar iets bijzonders met enige leeftijd, de kaart biedt letterlijk een hele pagina aan Chenin Blanc uit de Loire van 1991 tot 2000, wauw. Er wordt gekozen voor een Brédif, Grande Annee 1993, waanzinnig en zeker betaalbaar.

Kortom, mocht je binnenkort een dag naar Nijmegen gaan, stap dan zeker binnen bij wijnbar Buskens, die niet voor niets de titel ‘Wine bar of the Year 2024’ mee naar de bar heeft genomen! Nogmaals gefeliciteerd!

Website:             buskensnijmegen.nl
Telefoon:           024-3031030

Vakjury
De vakjury bestond dit jaar uit Sharon van Lokhorst (FavorFlav), Harriet Boekholt (namens sponsor Wines of South Africa), Hans van de Meeberg (Misset Horeca), Gijsbregt Brouwer (foodtrendwatcher en mede-oprichter van de Buik), Robert Verhoeven (Pitch PR en oprichter van www.wine-bars.nl), Robert van Dijk (Coravin), Wouter Aalst (De Paskamer Amsterdam) en Julian Cleton (VinVin in Utrecht).

Hoofdprijs door sponsor WoSA
De winnaar ontvangt een box met de 6 hoogst gewaardeerde wijnen uit de Platter’s Wine Guide 2025. Deze verkiezing wordt mogelijk gemaakt door Wines of South Africa (WoSA), een non-profit organisatie die de export van alle Zuid-Afrikaanse wijn naar belangrijke internationale markten promoot. Naast het hoofdkantoor in Stellenbosch, Zuid-Afrika heeft WoSA ook kantoren in Johannesburg, Engeland, Canada, USA, Zweden, China, Duitsland en Nederland. www.wosa.co.sa

Top 15 genomineerde wijnbars

  1. Marius Wijncafe Den Haag (zondag, maandag gesloten)
  2. Harlem Social Club Haarlem (maandag gesloten)
  3. Cours de Vins Bloemendaal (maandag, dinsdag gesloten)
  4. Proef bij Platenburg Rotterdam (dinsdag, woensdag gesloten)
  5. Wijnbar Het Eigendom Rotterdam (dinsdag, woensdag gesloten)
  6. Walsjérôt (maandag, dinsdag gesloten)
  7. NOTK (maandag, dinsdag gesloten)
  8. Buskens Nijmegen (alle dagen open)
  9. Wijnbar Oak Zwolle (maandag, dinsdag, woensdag gesloten)
  10. Zuster Margaux Amersfoort (maandag, dinsdag, woensdag gesloten)
  11. Wijnbar Vindict Amsterdam (zondag, maandag gesloten)
  12. Wijnbar Paulus Amsterdam (maandag, dinsdag gesloten)
  13. Wijnbar Paskamer Amsterdam (alle dagen open)
  14. Wijnbar Hemel & Aarde Utrecht (zondag, maandag gesloten)

Wijnbar Pinot Breda (maandag, dinsdag, woensdag gesloten